Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süllő

Leírás
Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képvisel?je vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsbanyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farokúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó amit a víz jellege és aljzata befolyásol: a Balatoni süll?k közismerten világosabbak más vizekben élőkhöz képest.

Álló és folyóvizekben egyaránt előfordul. A másfél kilósnál nagyobb példányokat "fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek segítségével zsákmányol.

Egészen az 1700-as évekig arról spekuláltak, hogy a süllő valami hibrid fajta, a csuka és a sügér keveréke lehet. Ezért adta neki a svájci zoológus Gessner az 1500-as években a Lucio-perca nevet ami "csukasügért" jelent. A leírásában többek között a következőt olvashatjuk: "Ennek a különleges német halnak a feje egy csukáé de a testének többi része meg egy sügér". A tudományos nevét nem régen cserélték le Stizostedion lucioperca-ról Sander lucioperca-ra.

A süllőelterjedt fajtája hazánkban a Kőüllő

Testhossz és tömeg
Az ivarérett süllőtesthossza 40-50 cm és testsúlya 1-2 kg. Magyarországon a legnagyobb horogra akadt példányok 10 kg és 80-90 cm-esek amivel a harmadik helyre szorul testméretben a harcsa és a csuka után.

Szaporodás
Ívás ideje márciusban kezdőik 10 fokos vízben. Az ívóhelyet a hím süllőválasztja és az ikrák lerakása és kikelése alatt is   őrködésel gondoskodik az ivadékok biztonságáról.

Horgászati szabályozás
Horgászati tilalmi ideje: március 1 - április 30
Legkisebb kifogható méret: 30 cm

Táplálkozás
kishalak, ikra, rákfélék, bogarak

A süllőhorgászata
Magyarországon gyakori horgászzsákmány, megtalálható szinte az összes folyó- és állóvízben. Horogvégre kaphatjuk élőhallal halszelettel és pergetve is. Csalihalnak szélhajtóküszt, bodorkát vagy vörösszárnyú keszeget használjunk.

Oxigénigényes hal, ezért eredményesen a folyó vizekben a kavargó, örvénylő részekenhorgászhatjuk de még inkább azokat a helyeket látogatja ahol zúgók vannak: áteresztők,zsilipek ésduzzasztók. A mederben nagyobb kővagy tuskó mellett szívesen tanyázik, szereti a búvóhelyeket.                               

A süllőkapási ideje tavasszal ésösszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka van. Nyáron esősés borult időbenis kap. Rablására jellemző hogy a kishalak legyezőszerűenmenekülnek. Ha elvéti áldozatát, visszavonul a fedezékébe és nem üldözi tovább a prédát.

Süllőhorgászmódszerek:
fenekezés, úszózás, pergetés


Rekordok
Világrekord: 16,21 kg (Jugoszlávia, Duna)
Magyarországon a legnagyobb kifogott példány 1981 májusában 14 kg-os volt, gilisztacsokorral fogták a Drávából.

Magyar nevek
fogas, balatoni fogas, fogas süllő,szellő,fehérhúsú csuka

Filmek a süllőről
lő(walleye) a víz alatt
Süllőés ponty a tóban
Süllőmeglegyezve
folyóban
Süllőapás a jég alatt

100 gram ehetősüllőús tartalmaz:
Víz: 78-79%,
Protein: 18,8 - 19,2 gramm,
Zsíradék: 0,7 - 2,3 gramm,
Energia: 83 - 97 kcal,
Omega-3: 0,1 mg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.